STRETCH HANDLEIDING

 Altijd al tunnels willen hebben maar nooit geweten hoe je dit het beste kan aanpakken? Deze Stretch guide helpt je hierbij. Met stappenplan, do's & don'ts, advies en verzorging.

NOG GEEN GAATJES

 Als je nog geen gaatjes hebt laat je oren dan eerst piercen. Geef voor je piercing afspraak aan dat je van plan bent je oren te stretchen zodat er besproken kan worden met welke maat gepierced kan worden. Dit kan soms een aantal keer stretchen schelen. 

Wacht 6 tot 10 weken na het piercen van je oren om ze te stretchen.

MATEN

Een standaard oorbel steker die gebruikt word om oorbellen te schieten is 0.8 of 1 mm. Een oorlel gaatje die gepierced is zal 1.2 zijn. De begin maat van de meeste stretch sets beginnen bij 1.6mm. Is dit nog te groot voor jou, ga dan naar je piercer en vraag naar sieraadjes met de dikte 1.2mm. Hieronder vind je een schema met oplopende maten, in zowel mm als Gauge en Inche.

Gauge Millimeters
18G 1mm
16G 1.2mm
14G 1.6mm
12G 2mm
10G 2.5mm
8G 3mm
6G 4mm
4G 5mm
2G 6mm
0G 8mm
00G 10mm
1/2 12mm
9/16 14mm
5/8 16mm
11/16 18mm
13/16 20mm

*Dit is het gebruikelijke schema, maar er zijn ook tussen maten verkrijgbaar als het stretchen van 2mm een te grote stap is. 

STRETCHEN MET TAPERS

Wat heb je nodig: 

Taper(s), Tunnel(s) of Plug(s), Glijmiddel, Antibacteriele handzeep, 70% alcohol.

 

1. Zorg dat je alles bij de hand hebt. Je taper(s), tunnel(s) en glijmiddel*.

 

2. Was je handen, en maak de taper, sieraden en je huid schoon met 70% alcohol en laat dit drogen.

 

3. Neem glijmiddel/vaseline/olijfolie en doe dit op de taper, het sieraad en je oorlel. Dit zorgt ervoor dat de taper makkelijker de oorlel oprekt zonder de huid te beschadigen tijdens het stretchen. 

 

4. Doe de taper in je oor, en geef lichte druk tot je op het vlakke deel van de taper zit met je oorlel. Doe dit niet te snel, als dit veel pijn doet kun je beter nog een paar weekjes wachten met stretchen.

 

5. houd de taper vast tussen je duim en wijsvinger en plaats met de andere hand de plug of tunnel precies op de voorkant van de taper.

 

7. Duw met de plug of tunnel de taper uit je oor. De plug komt nu op de plek van de taper in de oorlel. Schroef het uiteinde van de tunnel op de tunnel of zet de O-ring op de plug. 

BELANGRIJK:

 

 • Kies voor rechte plugs met o-ringen of rechte tunnels. Zorg dat het sieraad geen groeven, of schroefdraad heeft wat langs de 'net opgerekte huid' moet. De huid kan hierin trekken en dan is er de kans dat je de tunnel niet in krijgt of de huid beschadigd.
 • Van 1,2 mm t/m 3 mm lukt het vrijwel altijd om na het stretchen je plug of tunnel meteen in te doen.

 • Vanaf 3mm is het aan te raden om na het stretchen je taper even te laten zitten. Als het stretchen wat meer moeite kost. Je kan ze gemakkelijk een nachtje in laten zitten. En breng dan de volgende ochtend je plugs of tunnels aan. Je zal merken dat dit bijna vanzelf gaat omdat je oor even heeft kunnen rusten.

 • Valt de taper uit je oor? Probeer het opnieuw, maak zonodig de taper en het sieraad schoon. Lukt het dit keer niet? dat kan. Het is heel normaal dat er wat zwelling optreed na het stretchen van je oorlel. Doe dan de maat sieraad weer in die je voor het stretchen ook gebruikte en probeer het 1 of 2 dagen later nog een keer.

 • Wacht 4 tot 6 weken voor je weer gaat stretchen. Gaat het stretchen erg moeilijk wacht dan nog 1 a 2 weken langer.

 • Point of no return. Stretch je je tunnels groter dan 8 mm, dan zullen ze niet meer dicht groeien.

ACRYL VERSUS STAAL

Stretch- sets en tools zijn verkrijgbaar in acryl of staal. Acryl is op zich prima om mee te stretchen, maar staal is beter. Staal is gladder en hierdoor blijft er minder viezigheid en bacterien op plakken. Zo is de kans op een infectie of ander ongemak bij staal kleiner dan bij acryl.

DONT'S

 • Oorlel stretchen wanneer deze ontstoken is. Tekenen van een ontsteking zijn: zwelling, roodheid, pijn, pus.

 • Na het stretchen, ronddraaien/bewegen.

 • - Alcohol, sterilon of andere hardnekkige middelen gebruiken om het 'schoon te houden'.

DO'S

 • Gebruik altijd een vorm van glijmiddel om je oorlellen te stretchen. Je kan hiervoor een olie gebruiken zoals jojoba olie, olijf olie, een piercing butter/wax, of glijmiddel op waterbasis.

 • Gaat stretchen moeilijk dan zijn er ook nog gewichtjes die je in je oorlellen kan hangen, deze kan je een of enkele dagen in je oren hangen tot het stretchen naar de volgende maat wel mogelijk is.

VERZORGING

 

Ook tunnels moet je verzorgen. Wacht een maand na het stretchen voor je de tunnels uit je oren haalt. Is het nog te vroeg om de tunnels uit je oren te halen, maak ze dan wel schoon maar laat de tunnels in je oren zitten. Was je oorlellen met antibacteriele zeep of alleen water. Zorg dat je als je zeep gebruikt je het goed naspoelt aangezien zeepresten voor irritatie kunnen zorgen. Smeer ze daarna in met jojoba olie of piercing butter/wax. Maak je tunnels schoon voor je ze weer in doet. 

 

Tip: Voor snachts kun je ter afwisseling silicone tunnels dragen, deze zijn zacht en zitten comfortabel. Ook voor tijdens het sporten zijn silicone tunnels een echte aanrader!